Blijf in uw kot, blijf geïnspireerd

Op www.wisper.be/corona verzamelen we altijd de laatste praktische updates voor jullie over de impact van corona op onze werking.

Op deze pagina posten we regelmatig inspiratiebommetjes voor iedereen die in deze bizarre tijden extra nood heeft aan artistieke impulsen.

Scroll dus zeker eens verder en verken op je gemak de verschillende opdrachten. Of klik hieronder meteen door naar een artistieke discipline:

/ DANS
/ THEATER
/ MUZIEK
/ BEELD
/ FOTOGRAFIE
/ LITERATUUR


DANS
Post foto's, filmpjes ... van je eigen interpretaties van de opdrachten op de WISPER DANS padlet!

/ instagram challenge

Per dag dat de corona-lockdown duurt, maak je een kort filmpje van een bewegingsfrase of een foto van een lichaamsdeel dat je op een creatieve manier kadreert. Post het op instagram en tag @wispervzw en #WISPERspectief om mee te doen! 

/ dance it forward

1. maak (of improviseer) een korte frase met, voor jou, duidelijke impulsen/intenties
2. film jezelf bij het uitvoeren en stuur dit naar 1 persoon door
3. deze bekijkt de frase 1 keer - 1x maar !!! -, danst zijn herinnering/impressie van wat hij/zij zag, filmt zichzelf en stuurt dit weer door naar een volgende danser
4. herhaal 3 tot de cirkel rond is en de ‘choreograaf van het eerste filmpje’ een laatste impressie danst.
4. als de cirkel rond is: monteer de versies aan elkaar, beginnend en eindigend met de oorspronkelijke frase 
5. share & enjoy!

/ Rosas danst Rosas

Choreograaf Anne Teresa De Keersmaeker en haar collega's bij Rosas leggen in vier video's uit hoe je zelf "Rosas danst Rosas", een van hun iconische voorstellingen, kunt dansen. Do try this at home (maar laat wat extra afstand tussen de stoelen). 

/ compositie in micro-frames

Bekijk onderstaand filmpje van Maya M. Carroll, danseres en choreografe bij The Instrument.

1. Kies een micro-frame en plaats je camera. Je ruimtegebruik is bij deze duidelijk en beperkt tot dit frame.
2. Focus je op je timing, bewegingskwaliteiten, intentie en dynamiek.
3. Jij kiest zelf of het een instant compositie of een vooraf gemaakte compositie wordt.
4. Je video is max 1 minuut. Post hem op de WISPER Dans padlet!
5. Schrijf bij 1 van de andere geposte video’s welke titel jij zou geven aan die compositie.


THEATER

/ van figuur naar lijf

/ elke dag een improvisatie-oefening van thuis uit

Onze improvisatietheater-docente Charlotte deelt samen met haar huisgenote elke dag een nieuwe improvisatie-oefening uit vanuit haar kot. Voor alle leeftijden! Hieronder vind je alvast de aankondiging. Voor de volledige reeks: klik hier

/ maak een klankgedicht


MUZIEK

Post je eigen opnames, filmpjes, inspiratie ... op de WISPER Muziek padlet!

/ klanknabootSING met improvisatie

Gastdocente Loes zet voor jullie een aanstekelijk klankenexperiment op vanuit haar kot. Doe mee! 

/ jam-track

Zoek een leuke track, muziek, drone, of eender welk geluid waar je op kan mee jammen, zingen, scatten, improviseren ... Post het resultaat op de padlet! 

/ ukulele - Plantation

/ ukulele - Ring of Fire

/ de klankenketting

/ ukulele vanuit Yannick zijn kot


BEELD 

Post filmpjes of foto's van je experimenten WISPER Beeld padlet

/ colorfieldpainting

Ga op zoek in de natuur of in de stad naar grote kleurvlakken of kleurvelden. Fotografeer tot een zo eenvoudig mogelijke compositie: rechthoekige vlakken in bijna egale kleuren. Breng ze over op papier of doek in verschillende transparante lagen. Creëer rust. Kijk ernaar en mediteer.

/ opdracht "portret"

Neem een foto van een gezicht uit een krant of tijdschrift (liefst groot formaat), een permanente marker of ander dekkend tekenmateriaal.

Bewerk de foto door onbestaande lijnen, vlakken toe te voegen en herkenbare elementen in het gezicht te herhalen, laten verdwijnen of verplaatsen. Werk vrij en ongeremd, maak verschillende versies met verschillende foto's.

Neem vervolgens één van je betekende foto's en zet deze om in een vrije tekening. Tijdens het tekenen mag je nog van alles veranderen aan je getekende portret!

Inspiratie: Francis Newton Souza

/ schilderopdracht "context"

1. Zoek een alledaags object.
2. Schilder (of teken) eerst een achtergrond die het object in een andere, nieuwe omgeving plaatst. Dat mag uiteraard ook een abstracte omgeving zijn.
3. Zoek een standpunt van waaruit het object minder herkenbaar oogt.
4. Vergroot het uit op je blad. Gebruik eventueel maar een deel van je object door te spelen met je kadrage.
5. Pas eventueel je kleuren aan.
5. Gebruik het materiaal!

Inspiratie: Hilde Overbergh

/ emoties in beeld

Observeer onopvallend de mensen in je omgeving en probeer al tekenend zoveel mogelijk verschillende emoties te vatten. Niet kijken naar je blad, enkel naar de lijnen, richtingen en verandering in mimiek. Niet corrigeren. Niet afwerken. 

/ etsen in je keuken

Speciaal voor lockdowntijden maakte gastdocent Thijs Desmet een instructiefilmpje van hoe je tetra-etsen kan maken in je keuken, met pastamachine en zelfs zonder etsinkt!

/ tekenopdracht "vogelgeluiden"

/ tekenopdracht "profiel"

Kijk naar profielen van de mensen die dicht bij jou staan. Wacht lang om één enkele klare lijn te zetten.
KIJK. Wacht dan weer heel lang om een volgende lijn te zetten. De lijnen niet verbinden. Niet corrigeren.

/ tekenen met tijdschriften

nieuwe beelden waarin abstractie en figuratie samengaan
Je hebt nodig: houtskool, een gom, soft pastel of een zacht potlood/grafiet. 

Met behulp van een kader zoek je op een foto naar een interessant detail. Maak met houtskool een zwarte achtergrond – haal de lichte delen weg met een gom en vul aan met lijnen.  Schilder deze houtskoolschets naar waarneming met een eigen kleurenpalet en aandacht voor licht en donker.

inzoomen en een reeks maken
Je hebt nodig: verf of pastel of kleurpotlood.

Kies verschillende foto’s en isoleer telkens een klein tot middelgroot stuk. Wat gebeurt er als je inzoomt? Details worden letterlijk en figuurlijk uitvergroot, krijgen een nieuwe betekenis, worden interessant als vorm op zich. Je aandacht verplaatst zich naar kleur, compositie en manier van schilderen.

Inspiratie: Raoul de Keyser

  
 

op krantenbeelden droedelen
Wat heb je nodig? Zoek naar materialen die oplichten of verbergen (bijv. stylo, zilverstift, alcohol stift, witte verf, inkt), kleur (verf, pastel of kleurpotlood) 

We tekenen de context (verhaal) weg door letterlijk op de afbeelding te tekenen, door bijvoorbeeld ...
... schaduw toe te voegen
... vormen te versterken door ze te omlijnen
... onbelangrijke lijnen in een vorm juist accentueren
... elementen samenvoegen: op te nemen in een nieuwe vorm.
... sommige delen oplichten, anderen verdonkeren

Kies opnieuw een krantenbeeld – deze keer kies je vooraf of je het personage zal verwerken of de context. Je plant niet waar het naartoe gaat. Je denkt al tekenend, krabbelend. Probeer je tekengebaar uit te breiden door te werken met verschillende arceringen en manieren van tekenen.
 

kopiëren zonder plan

(Een deel) van deze collagetekening teken je over op een nieuw blad, zonder tevoren te bepalen waar je eventueel al tekenend veranderingen invoegt: weglaten, verlengen, toevoegen, met kleur oplichten, accentueren ... 

Inspiratie: Kim Jones 
   

/ schetsopdracht "ruggen"

/ tekenopdracht "de knappe man"

/ schilderen in drie dimensies


FOTOGRAFIE

Deel je eigen fotobeelden of inspiratie met ons via de WISPER Fotografie padlet

/ through the looking-glass

Maak een fotoportret van iemand met een glaspartij tussen jullie beiden in. Speel daarbij de reflectie (van licht, boombladeren, een gebouw, jou als fotograaf ...) uit als creatieve meerwaarde. Probeer de spanning tussen afstand en nabijheid te vangen in je beeld: we zien de ander maar echt contact is onmogelijk. 

Hiervoor spreek je op voorhand af met iemand die hiervoor met jou wat tijd wil vrijmaken. Houd bij de keuze van tijdstip ook rekening met het moment van de dag en het weerbericht: zware bewolking zorgt voor een andere reflectie en schaduwspel dan volle zon, waterdruppels op de ruit kunnen een extra dimensie toevoegen ...

Inspiratie: Vivian Maier (links), Majo Elias (midden), Stephan Vanfleteren (rechts)

    

/ vormencatalogus

Kies een vorm uit: een driehoek, cirkel of vierkant. Ga vervolgens gedurende een halfuur op zoek naar elk visueel element in je huis dat die vorm aanneemt.

Fotografeer de objecten, mensen, vlekken, voedingswaren, materialen … die in je oog springen gecentreerd en van dichtbij. Hoe veel merk je er op? Verzamel ze allemaal in je vormencatalogus!

Inspiratieboek: Bruno Munari - Square Circle Triangle

/ ingezoomd: scherm op scherm

Ontdek je eigen foto’s of ander beeldmateriaal om je heen van heel dichtbij!

 Ga met de camera in je smartphone op zoek naar kleuren en vormen die je aanspreken op de andere beeldschermen in je huis.

Start je computer op en open een willekeurige foto. Hou de camera van je smartphone zo dicht mogelijk tegen het computerscherm. Probeer in de mate van het mogelijke scherp te stellen. Scan de foto met je camera en ga op zoek naar vormen, kleuren of composities in de foto en maak zo nieuwe (abstracte) beelden.

Probeer eens hetzelfde met je televisie, of maak een video van erg dichtbij. Wat gebeurt er?

   

/ the hard light on my reality

Maak beelden in je directe omgeving met als enige lichtbron het flitslicht, dat je frontaal op het onderwerp richt. Gebruik hiervoor de flits op je toestel of een externe reportageflits. Deze manier van fotograferen transformeert de scene en zet wat je kent in een hard, afgetekend licht.

Bekende zaken of huisgenoten worden zo verrassend op beeld gezet, met het harde flitslicht als metafoor voor de tijd waar we nu in leven.  ;

Zo doe je het:

  1. Stel je camera zo in dat je zonder flits een compleet onderbelichte foto krijgt: diafragma sluiten en laagste iso-waarde. Maak indien nodig ook je sluitertijd korter. Tip: in de M stand kan je dit beter controleren dan in de halfautomatische standen.
  2. Zet nu je flits aan in TTL modus ( standaard instelling bij flits op toestel). De TLL modus zal je flitslicht de juiste hoeveelheid licht geven. Buiten, bij veel licht, is het misschien niet mogelijk een volledig onderbelicht beeld te maken en zal je een andere lichtsituatie moeten zoeken. 

Het harde frontaal licht geeft een harde donkere slagschaduw en geeft een getekend effect rond het onderwerp. Structuren worden vlak, kleuren worden erg gesatureerd, en het beeld krijgt weinig diepte. Nog een metafoor voor het ons ontbrekende perspectief? 

Inspiratie: Martin Parr (boven), Weegee (onder links), Jimmy Kets (onder midden en rechts)

 

   

/ slow pinhole

Laat een pinhole camera zijn ding doen terwijl jij in je kot blijft! Je hebt enkel nodig: een blik, mat fotopapier en waterdichte tape. De tijd doet de rest.

Bekijk hieronder enkele fascinerende voorbeelden en volg de instructie om je eigen 6-maand-pinhole camera te maken.

solargraph pinhole

/ gevonden stilleven

Fotografeer achtergelaten afval in de natuur. Hoe geef jij aandacht aan de esthetische kwaliteiten van het ding in de omgeving? 

/ vorm je DSLR om naar een pinhole camera

Volg de eenvoudige instructies om je camera te transformeren tot een pinhole camera. Je zal versteld staan van de resultaten want in theorie is alles scherp met een pinhole omdat er geen lens gebruikt wordt ... of eerder alles even onscherp. De clou zit hem in de grootte van het gaatje: hoe kleiner hoe scherper, maar ook hoe langer de sluitertijden.

/ tijd in beeld

Hoe beleven we tijd door levende dingen en objecten te observeren, te voelen en te ervaren?

  • kies: 1 object + 1 plaats + 1 persoon of levend wezen. Houd het eenvoudig en kies dagelijkse dingen.
  • elke dag neem je een foto waarin deze drie elementen op één of andere manier samen in één beeld komen. Ook hier geldt: houd het simpel!
  • zo kom je tot een reeks die inkijk geeft in de intieme wereld waarin iedereen nu noodgedwongen terechtkwam. Een reeks die iets vertelt over tijd die verder gaat: het zonlicht, de nacht, de kleine veranderingen, verplaatsingen, contacten.
  • post je beeld op de padlet
  • iedereen kan vervolgens een beeld kiezen uit de collectie en dit tekenend, schilderend, knippend vertalen.


LITERATUUR

/ corona-cursiefje

Een cursiefje is een scherpe observatie van de schrijver in een korte tekst, vaak geschreven in de IK-vorm, waarbij humor belangrijk is. Het vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd. Het relativeert de realiteit en verzacht de problemen door humor. Het brengt de lezer aan het lachen, maar ontroert ook.

Ga wandelen, ga mensen observeren en probeer een flard van een gesprek op te vangen (terwijl je voldoende afstand blijft houden!). Aan één zin heb je genoeg. Probeer op basis van die éne gehoorde zin een stukje te schrijven. Wat kan het gesprek geweest zijn? Vul dit zelf in.

Dat kan een zin zijn als: 'en toen zette ik een stap naar achter'. Je kan je dan afvragen: is dit een letterlijke stap of een figuurlijke? Schrijf in een cursiefje waar je aan denkt bij deze zin, probeer het in te passen bij de persoon die het uitsprak. En fantaseer er bij. Of schrijf op wat het met je doet, dit horen.

/ column

Een column is een korte tekst in een sobere stijl die gaat over actuele onderwerpen, zonder toevoeging van verbeelding, vaak in de derde persoon geschreven. De schrijver wil de lezer verrassen met een onverwachte invalshoek. In een column wil de schrijver ook iets 'aankaarten'. De toon is ernstiger dan het cursiefje.

Kijk rond in je omgeving (binnen en/of buiten). Zoek een detail dat voor jou representatief is voor een actuele situatie. Beschrijf vanuit dat detail hoe de situatie is voor de buitenwereld, een kleine bepaalde groep, of de mensheid. Toon een nieuwe visie op de wereld, door jouw observatie van dat detail. 

/ brief naar het verleden

Zoek een oude foto van je ouders, grootouders of andere familieleden (zelfs van degene die je niet kent!) en stuur hen een brief (ook al leven ze niet meer) met de vraag hoe het er in hun tijd aan toe ging. Vertel hoe jij nu in 2020 thuis gekluisterd zit, beschrijf de situatie, wetende dat de mensen van die vorige generaties weinig kennen van tv, computer en andere technische dingen.

Ga op zoek naar woorden om dit te beschrijven, want dit heb je nog nooit eerder gedaan, een computer beschreven aan iemand die niet langer heeft geleefd dan 1950!

/ schrijf een zorgbrief

Ga thuis op zoek naar de oudste krant of magazine die je kan vinden. Sla die open op een willekeurige pagina en laat je inspireren door de eerste kop die je ziet.

Schrijf een gedicht of kortverhaal dat je opstuurt naar het dichtstbijzijnde woonzorgcentrum in je buurt en adresseer het "aan een bewoner die graag een gedicht/kortverhaal wil lezen".

Denk aan de hygiënische maatregelen bij het schrijven en posten van je brief!