Acteren special: gender i.s.m. OPENDOEK

Code: 
20LNT205S
Beschrijving

In de verbeeldingswereld van theater kan alles. Je kan er geboren worden, je kan er sterven. Je kruipt in de rol van personages die mijlenver van je persoonlijkheid af staan. Een vrouw kan een man spelen, een man een vrouw. En toch worden in het hedendaagse theater grote thema’s zoals liefde en dood nog vaak vanuit een traditionele man/vrouw invulling benaderd. 


Met deze theaterworkshop willen we de mogelijkheden van abstractie en expressie in de representatie van gender onderzoeken en uitproberen op de scène. Het onderwerp gender wordt onderzocht op basis van (eigen) lichaams- en ruimte-ervaringen. De deelnemers worden aangemoedigd om op een associatieve manier te werken. 


We draaien de rollen letterlijk om. Wat gebeurt er wanneer traditionele mannelijke rollen zoals Romeo en Hamlet worden gespeeld door vrouwen? En wanneer traditionele vrouwelijke rollen zoals Juliet en Ophelia worden gespeeld door mannen? Veranderen de verhoudingen tot de andere mannen of vrouwen op het podium? Wat zegt het over de status? Wat zijn de valkuilen? Vermijden we de clichés? Wat is mannelijk? Wat is vrouwelijk? 


Hoe kunnen we ontsnappen aan verdrukkende structurele, dominante gendernormen? Kunnen we door middel van spel genormaliseerde genderopvattingen ontmaskeren en blootleggen? Kom het mee uitzoeken tijdens deze boeiende en razend actuele onderzoekstweedaagse!

Voorkennis
Niveau 2-3: je hebt basiservaring acteren of je bent een gevorderd speler.
Partners

OPENDOEK

Sessie(s)
zaterdag, 5 december, 2020 - 10:00 tot 17:00
OPEK - voor het precieze lokaal: check bij aankomst
2020-12-05 10:00 2020-12-05 17:00 Europe/Brussels Acteren special: gender i.s.m. OPENDOEK . In de verbeeldingswereld van theater kan alles. Je kan er geboren worden, je kan er sterven. Je kruipt in de rol van personages die mijlenver van je persoonlijkheid af staan. Een vrouw kan een man... - https://www.wisper.be/cursus/leuven/acteren-special-gender-ism-opendoek
zondag, 6 december, 2020 - 10:00 tot 17:00
OPEK - voor het precieze lokaal: check bij aankomst
2020-12-06 10:00 2020-12-06 17:00 Europe/Brussels Acteren special: gender i.s.m. OPENDOEK . In de verbeeldingswereld van theater kan alles. Je kan er geboren worden, je kan er sterven. Je kruipt in de rol van personages die mijlenver van je persoonlijkheid af staan. Een vrouw kan een man... - https://www.wisper.be/cursus/leuven/acteren-special-gender-ism-opendoek
Begeleiding
Prijzen
Plustarief: met een paar euro extra maak je WISPER mee betaalbaar voor iedereen
€87,00
Standaardtarief: dekt de kosten van je cursus
€79,00
Reductietarief: voor wie het wat minder breed heeft
€63,00
Cultuurkaarthouder KU Leuven voor studenten KU Leuven, UC Leuven-Limburg en LUCA Campus Lemmens
€59,00
kansentarief UITPAS Leuven (ocmw,vervangingsinkomens, etc....) enkel voor inwoners stad Leuven
€16,00
Locatie

OPEK

Vaartkom 4
3000 Leuven
België
Bereikbaarheid: een routebeschrijving en informatie over parkeren en openbaar vervoer vind je op www.opek.be/route OPEK is op wandel- en fietsafstand van het station van Leuven. Fietsdienst: https://www.blue-bike.be/nl/blue-bike-points/leuven Toegankelijkheid: Alle zalen in OPEK zijn rolstoeltoegankelijk. Opgelet als je met de wagen komt:in de omgeving van OPEK is het overal betalend parkeren. De dichtstbijzijnde parkeergarage is deze: https://www.parkeren.be/parking/leuven/vaartkom Cursuslokaal: Je komt OPEK binnen langs de ingang rechts naast het café Entrepot. Op het einde van de loopbrug staat per dag aangegeven waar elke activiteit in het gebouw plaatsvindt. Volg je een reeks, dan check je dit best elke les. De eerste les word je onthaald aan een balie in café Entrepot. Lunchen: volg je een workshop overdag, dan kan je 's middags lunchen in café Entrepot of je lunchpakket opeten in de refter op het gelijkvloers.
Toegankelijkheid: Alle zalen in OPEK zijn rolstoeltoegankelijk. Opgelet als je met de wagen komt: gezien de heel ingrijpende werken en de voortdurende wijzigingen aan het plein en de wegen voor OPEK, calculeer je best extra parkeerplaats-zoektijd in!

Schrijf je in voor deze cursus!

You must have Javascript enabled to use this form.