ZOMERWEEK - Tekenen: vanitas of de ijdelheid van het bestaan

Code: 
18LZB672W
Beschrijving

De dag na het feest: brokstukken, left-overs, rommel, een kater. In deze cursus onderzoeken we niet alleen de materiële afvalberg die een feestje achterlaat maar ook de in verval geraakte, menselijke kant ervan.

We bouwen zelf een nature morte (stilleven) met ongewone materialen en attributen. We bekijken wat vorm is, hoe licht werkt, wat ruimte is, wat kleur doet. En we gaan op zoek naar de betekenis van dat alles.

Zo wagen we ons op het terrein van de vanitas, het beroemde soort stilleven in de kunst dat vertaald wordt als “ijdelheid en leegheid”. Met zaken als schedels, gedoofde kaarsen, verwelkte bloemen, zeepbellen, vergane boeken en omgevallen glazen wordt de ijdelheid, tijdelijkheid en zinloosheid van het aardse bestaan weergegeven. Wij gaan op zoek naar de hedendaagse versie van dit verhaal.

We ontdekken verschillende stijlen en mogelijkheden in stillevens aan de hand van sterke voorbeelden. Die zijn er in overvloed, want veel grote kunstenaars hebben hun steentje bijgedragen aan het stilzetten van de tijd: Gerard Richter, Nicolaas de Stael, Van Gogh, Morandi, Warhol, Peter Greenaway ... Realistisch of abstract, expressief of ingetogen, heel gestileerd of compleet eigenzinnig: interpretaties genoeg om onze dorst naar inspiratie te laven!

Op vrijdagochtend werken we naar model en verwerken dit in onze hedendaags stilleven.

's Avonds verder tekenen? Laat je vier avonden lang inspireren door filmische beelden en technieken in de zomerweek!

+++

In de zomerweek vieren we alles en niets. We doen dat vijf dagen op rij met bruisende beeldcursussen en zomerse ontmoetingen. En op vrijdagavond voegen we de daad bij het woord en organiseren we een fuif van formaat

Voorkennis
Niveau X: iedereen welkom, ongeacht je ervaring of techniek.
Praktische info

Alle materiaal is aanwezig en in de cursusprijs inbegrepen.
Breng liefst een eigen schort mee.

Sessie(s)
donderdag, 26 juli, 2018 - 10:00 tot 17:00
OPEK - Beeldatelier
2018-07-26 10:00 2018-07-26 17:00 Europe/Brussels ZOMERWEEK - Tekenen: vanitas of de ijdelheid van het bestaan . De dag na het feest: brokstukken, left-overs, rommel, een kater. In deze cursus onderzoeken we niet alleen de materiële afvalberg die een feestje achterlaat maar ook de in verval geraakte, menselijke... - https://www.wisper.be/cursus/leuven/zomerweek-tekenen-vanitas-de-ijdelheid-van-het-bestaan
vrijdag, 27 juli, 2018 - 10:00 tot 17:00
OPEK - Beeldatelier
2018-07-27 10:00 2018-07-27 17:00 Europe/Brussels ZOMERWEEK - Tekenen: vanitas of de ijdelheid van het bestaan . De dag na het feest: brokstukken, left-overs, rommel, een kater. In deze cursus onderzoeken we niet alleen de materiële afvalberg die een feestje achterlaat maar ook de in verval geraakte, menselijke... - https://www.wisper.be/cursus/leuven/zomerweek-tekenen-vanitas-de-ijdelheid-van-het-bestaan
Begeleiding
Prijzen
Standaardprijs
€85,30
-25jaar/ +65jaar / werkzoekend/ 66% invalide
€76,80
Cultuurkaarthouder KU Leuven voor studenten KU Leuven, UC Leuven-Limburg en LUCA Campus Lemmens
€72,50
UITpas (sociaal tarief)
€17,10
Locatie

OPEK

Vaartkom 4
3000 Leuven
Bereikbaarheid: een routebeschrijving en informatie over parkeren en openbaar vervoer vind je op www.opek.be/route OPEK is op wandel- en fietsafstand van het station van Leuven. Fietsdienst: https://www.blue-bike.be/nl/blue-bike-points/leuven Toegankelijkheid: Alle zalen in OPEK zijn rolstoeltoegankelijk. Opgelet als je met de wagen komt:in de omgeving van OPEK is het overal betalend parkeren. De dichtstbijzijnde parkeergarage is deze: https://www.parkeren.be/parking/leuven/vaartkom Cursuslokaal: Je komt OPEK binnen langs de ingang rechts naast het café Entrepot. Op het einde van de loopbrug staat per dag aangegeven waar elke activiteit in het gebouw plaatsvindt. Volg je een reeks, dan check je dit best elke les. De eerste les word je onthaald aan een balie in café Entrepot. Lunchen: volg je een workshop overdag, dan kan je 's middags lunchen in café Entrepot of je lunchpakket opeten in de refter op het gelijkvloers.
Toegankelijkheid: Alle zalen in OPEK zijn rolstoeltoegankelijk. Opgelet als je met de wagen komt: gezien de heel ingrijpende werken en de voortdurende wijzigingen aan het plein en de wegen voor OPEK, calculeer je best extra parkeerplaats-zoektijd in!

Schrijf je in voor deze cursus!

You must have Javascript enabled to use this form.