Hadewych Delbaere

  • Beeld

Hadewych komt uit Kessel-lo en leest even graag Haruki Murakami en Rebecca Solnit als de weekendgazet. Haar creatieve impulsen krijgen vrij spel terwijl ze schildert of nieuwe letters bedenkt.

/ Wat bevalt je aan de cursussen?
Beeld spreekt me al mijn hele leven aan: flitsverhalen, collage, illustreren, schilderen … Bij WISPER vind ik bovendien formules die ik makkelijker kan inpuzzelen in mijn agenda: niet uitsluitend vaste lange reeksen zoals op de academies maar ook cursussen van enkele avonden of een weekend. Kinderen en werk met mijn artistieke bezigheden combineren is niet altijd evident en kortere en meer flexibele cursusformules maken die combinatie een pak eenvoudiger. 

/ Welke cursuservaring staat voor altijd in je geheugen gegrift?
Mijn allereerste schilderles bij Ilse Wijnen. Ik verbaasde me over de vrijheid waarmee mijn medecursisten op basis van woorden, tekstfragmenten en sferen in hun schilderij aan de slag gingen. In de klassieke academie die ik tot dan gewoon was, zette de docent je een borstbeeld voor. We kopieerden dat dan in stilte. Die oefening is ook heel waardevol en ontspannend, maar Ilses aanpak inspireerde me veel meer.

/ Wat prikkelt jouw creativiteit het meest?
De meeste docenten tonen ons werk van (beroemde) kunstenaars. Die voorbeelden en mogelijkheden bespreken en gebruiken vind ik fijn. Zo werk je niet out of the blue. In de schilderles leerde ik Anna kennen, ook docente literatuur bij WISPER. Razend interessant hoe die bij beelden snel een verhaal kan verzinnen. Het liefst krijg ik kritische reacties op wat ik maak en concrete suggesties voor de volgende stap. Schilderdocente Marissa kan dat heel goed. Ze trekt mijn mogelijkheden open en doet veel suggesties, zodat ik nadien weer zelfstandig verder kan.

/ Zijn er cursussen waarvoor je je al lang eens wil inschrijven zonder dat het er al eens van kwam? 
Zingen! Tot nu heb ik dat alleen maar gedaan voor een éénkoppig publiek: mijn man. Ik denk dat hij me wel zal aanmoedigen om me ook eens buitenshuis aan mijn eindeloze medleys te wagen (lacht).