Sylvie Declercq

  • dans
  • theater

Sylvie woont in Menen en trotseert al jaren de kilometers om te blijven afzakken naar onze danscursussen in het binnenland. Maar ze steekt ook regelmatig de grens over om in Frankrijk artistieke cursus-oorden op te zoeken. Een Wisperlinge die niet alleen tweetalig is maar ook eigen haar artistieke taal serieus neemt, zeg maar. 

/ Hoe zette je de stap naar WISPER?
In een ver verleden was ik gebeten door de theatermicrobe. Tijdens mijn laatste theateropleiding in fysiek theater kwam ik tot het besef dat niet theater, maar dans mijn echte artistieke taal was. Voor mij hét startsein om zoveel mogelijk cursussen dans te volgen om de verloren tijd in te halen. Ik kwam bij WISPER terecht in de zoektocht naar een diepgaande cursus en volg er vooral reeksen hedendaagse dans, maar ik zie het ook breder en blijf me daarnaast verdiepen in andere fysieke disciplines zoals acrobatie. 

/ Is er een herinnering of een moment uit al die cursussen dat er voor jou met kop en schouders bovenuit steekt? 
Het besef dat er eigenlijk geen grenzen zijn aan je creativiteit, en zeker niet de grenzen die anderen je (proberen) opleggen. Mijn mooiste herinnering was de speciale energie die ontstond op het toonmoment na een cursus waarop ik samen danste met een man die veel ouder was dan ik. Een ander memorabel moment was de afscheidsparty na de LUX opleiding dans. Dat was echt dansen zoals het moet zijn: shaken zonder grenzen! 

/ Wat was jouw grootste struikelblok?
Ik heb moeten leren om écht open te staan voor je (dans)partner. Meestal denk je een open persoon te zijn, maar soms ben je toch vooral bezig met jezelf en waar jij naartoe wil. Je moet je kwetsbaar kunnen opstellen voor je partners en groep, durven opkomen voor je mening en gevoelens en dat op een aanvaardbare manier communiceren. Leren luisteren naar elkaar is daarbij heel belangrijk.

/ Wie krijgt jouw creatieve uitbarstingen het best in gang gezet? 
Zonder enige twijfel Mileen! Met weinig woorden weet ze een groep te enthousiasmeren. Ze heeft een warme persoonlijkheid, straalt positivisme uit en blijft je motiveren wanneer je worstelt met de techniek of even een mindere dag hebt. Een toffe en knappe madam!