PRESENTATIEDAGEN XL - 23 tot 26 mei

Van 23 tot 26 mei presenteren de Wisperlingen erop los. Eerst drie dagen in Leuven, op zondag in Gent. We brengen theatervoorstellingen, muziekjams, performances, installaties, eigenzinnige pop-up expo's, concerten, woord ... Allemaal 100% van eigen WISPER-kweek en overgoten met veel gezelligheid en natuurlijk een volle bar. 

De plaatsen waar het allemaal gebeurt: OPEK (Vaartkom 4 in Leuven) & WISPER (Warandestraat 13 in Gent)

Hieronder vind je het lijvige programma van deze complete wilde vierdaagse. Opgelet: het volledige programma is gratis, maar voor de meeste theatervoorstellingen in Leuven moet je wel vooraf reserveren! Dat doe je via saskia@wisper.be

Meteen naar het programma per dag? Klik dan hieronder! Volg ook het Facebook-evenement voor de laatste updates.

DONDERDAG 23 MEI IN LEUVEN
VRIJDAG 24 MEI IN LEUVEN
ZATERDAG 25 MEI IN LEUVEN
ZONDAG 26 MEI IN GENT

DONDERDAG 23 MEI in LEUVEN

/ 19u30 - Drum 'n Groove kollektiv (door de cursisten percussie o.l.v. Falk Schrauwen)

Het Drum 'n Groove kollektiv opent de presentatiedagen met een luide KNAL! Op enkele maanden tijd groeide deze cursistengroep uit tot een echt kollektiv. Solidair, met inspraak en een rol voor ieder instrument en elke muzikant. Het resultaat presenteren ze vol trots aan de start van onze presentatievierdaagse! 

/ doorlopend vanaf 20u - Filmhuis | pop-up expo | afficheproject De FactorY

In het filmhuis worden de hele avond inspiratiebommetjes afgespeeld in de vorm van onze favoriete theater- en dansfilms. 

Tijdens de presentatiedagen tonen verschillende beeldende cursussen hun gezicht tijdens de pop-up expo. Niet per se traditioneel aan de muur, maar juist op die plekken waar de ruimte een meerwaarde is voor wat er getoond wordt. Sommige werken moet je nu eenmaal van dichtbij bekijken, anderen vragen dan weer om meer afstand ... Ga zelf op zoek doorheen het gebouw!

Sinds enkele maanden wordt in De FactorY gewerkt aan affiches met een artistieke boodschap. Dit afficheproject wordt voor de eerste maal voorgesteld tijdens de WISPER Presentatiedagen - samen met enkele andere curiositeiten uit en rond het atelier. 

/ 20u - Tango (door de tangocursisten van Koen D'Hous en Gerda Vannnijvel)

Het hele jaar door hebben deze dansers al proberend, dansend en lerend kennisgemaakt met de tangovonk. Ze eindigen het jaar met een open dansmoment waarop iedereen een kijkje kan komen nemen! 

/ 20u30 - Natuurstem op de planken (door de cursisten zang o.l.v. Patricia Van Cutsem)

Solo of in groep: geniet van dit intiem zangmoment dat de zangcursisten van Patricia zelf samenstelden met een veelzijdig repertoire. 

/ 20u30 - Theatervoorstelling: TOUT PEUT ARRIVER/ALLES KAN (door de cursisten van Acteren op de planken o.l.v. Arne Baeck)- opgelet: voor deze voorstelling moet je reserveren via saskia@wisper.be

Tien bewoners in den blok zoeken naar connectie, zoeken naar gesprek, zoeken naar toekomst. Vastzittend in het verleden. Over graag zien en graag gezien willen worden. Over zoeken en de onmogelijkheid van het vinden. Een tragikomische voorstelling die zich afspeelt als een film: u woont er middenin, u zit er bovenop. 

 

VRIJDAG 24 MEI in LEUVEN

/ doorlopend vanaf 18u - Filmhuis | pop-up expo | fotografische blackbox | afficheproject De FactorY

In het filmhuis worden de hele avond inspiratiebommetjes afgespeeld in de vorm van onze favoriete theater- en dansfilms. 

Tijdens de presentatiedagen tonen verschillende beeldende cursussen hun gezicht tijdens de pop-up expo. Niet per se traditioneel aan de muur, maar juist op die plekken waar de ruimte een meerwaarde is voor wat er getoond wordt. Sommige werken moet je nu eenmaal van dichtbij bekijken, anderen vragen dan weer om meer afstand ... Ga zelf op zoek doorheen het gebouw!

In het atelier op de tweede verdieping kan je een fotopresentatie bekijken in de blackbox. Op zaterdagavond zullen deze beelden vergezeld worden van muziekoptredens en literaire voorleesmomentjes.

Sinds enkele maanden wordt in De FactorY gewerkt aan affiches met een artistieke boodschap. Dit afficheproject wordt voor de eerste maal voorgesteld tijdens de WISPER Presentatiedagen - samen met enkele andere curiositeiten uit en rond het atelier. 

/ 19u - literair salon

Schrijfcursisten lezen voor uit eigen werk in een intieme setting. 

/ 20u - Theatervoorstelling: De Tragische historie van Elisha Gray (door de cursisten van de speedproductie II o.l.v. Eva De Mulder) - opgelet: VOLZET!! 

Sommige mensen hebben bijzonder veel pech. Elisha Gray is de koning van het pechdom. Immers, moest hij twee uur en vijf minuten vroeger aan het octrooikantoor gestaan hebben, dan zouden we nu grayen in plaats van bellen. De acteurs van speedproductie II volgden meerdere cursussen en stonden al vaker op de planken. Op zeven repetities verzonnen zij het leven van Elisha Gray rondom een geschiedkundige anekdote. Ze maakten tekst, onderzochten vormen, kozen speelstijl.

/ 20u30 - concert door D.K.L.S.T (band gegroeid uit de cursistengroep van de LUX Muziek: improvisatie, arrangement, opname)

D.K.L.S.T (spreek uit: Daklijst) staat voor Danny, Simone, Katrin, Leen, Tom, die elkaar leerden kennen tijdens de cursus LUX Muziek in 2018. Ze spelen eigen nummers en composities voor piano, gitaar, ukulele en zang. 

/ 21u - Theatervoorstelling "De Jossen" van Tom Lanoye (door de cursisten van speedproductie I o.l.v. Bart Van der Heijden) - opgelet: VOLZET!
In het land van de Jossen is iedereen Jos, wordt iedereen beschermd door het gezamenlijke Jos-zijn, zijn de Jossen veilig en Jossig. Tot een Jos wil ontJossen. Dat zet alle Jossen op scherp … De acteurs van speedproductie I –oftewel De Jossen- analyseerden, maakten keuzes en repeteerden gedurende zeven lessen. Dat betekent snelle beslissingen, meteen op scène gaan, risico nemen, voluit springen zonder derde oog. Belangrijke vaardigheden voor een startend acteur.

/ 21u - Theatervoorstelling: De Willies (door de cursisten van LUX Acteren 3e jaar o.l.v. Jo Jochems) - opgelet: voor deze voorstelling moet je reserveren via saskia@wisper.be

Het is avond. Negen stoelen. Negen zwemmende zielen. Ze zitten. Ze zwijgen. Ze verlangen. Ze ploeteren en wroeten. Ze zoeken en vinden ... de rol van hun leven.

 

ZATERDAG 25 MEI in LEUVEN

/ doorlopend vanaf 15u30 - Filmhuis | pop-up expo | afficheproject De FactorY

In het filmhuis worden de hele avond inspiratiebommetjes afgespeeld in de vorm van onze favoriete theater- en dansfilms. 

Tijdens de presentatiedagen tonen verschillende beeldende cursussen hun gezicht tijdens de pop-up expo. Niet per se traditioneel aan de muur, maar juist op die plekken waar de ruimte een meerwaarde is voor wat er getoond wordt. Sommige werken moet je nu eenmaal van dichtbij bekijken, anderen vragen dan weer om meer afstand ... Ga zelf op zoek doorheen het gebouw!

Sinds enkele maanden wordt in De FactorY gewerkt aan affiches met een artistieke boodschap. Dit afficheproject wordt voor de eerste maal voorgesteld tijdens de WISPER Presentatiedagen - samen met enkele andere curiositeiten uit en rond het atelier. 

/ 16u - Zing mee in het Nederlands: iedereen welkom! (begeleiding door Bart Callebaut en Jonas Van Esch)

Een feelgood zangstonde waarop iedereen welkom is! Notenkennis is helemaal niet nodig: het plezier van samen zingen staat centraal. Het repertoire is 100% Nederlandstalige, denk aan liedjes zoals Ik hou van u (Noordkaap), Daar is de lente (Jan De Wilde) of 2 meisjes op het strand (Raymond Van Het Groenewoud). Plezier gegarandeerd! Ook wie zelf een instrument speelt, is welkom. Klik HIER voor meer info.

/ 17u - workshop: proeven van hedendaagse dans (begeleiding door Georgina del Carmen Teunissen)

Je hoeft geen ervaring te hebben om te ontdekken hoe fijn het is om te bewegen en (samen) te dansen.  Het enige wat je nodig hebt voor deze proeversworkshop, is een goeie portie nieuwsgierigheid! Een uurtje verkenning en dansplezier waarbij we ons amuseren en improviseren met de mogelijkheden van ons bewegend lichaam! 

/ 17u30 - wandeling: beeldende cursussen tonen hun gezicht

We vertrekken in groep beneden in het café en ontdekken samen alle tentoongestelde werken in het gebouw - op plekken waar je het niet meteen zou verwachten! 

/ 18u - fotografische blackbox 

In het atelier op de tweede verdieping kan je een fotopresentatie bekijken in de blackbox. Later deze avond zullen deze beelden vergezeld worden van muziekoptredens en literaire voorleesmomentjes.

/ 19u30 - Clownerie op de planken (door de cursisten clownerie o.l.v. Sven Verelst)

De kracht van de clown schuilt in zijn falen. De clowns zoeken kwetsbaarheid, genieten van hun eigen belachelijkheid, maken er gretig gebruik van. Ze zoeken naar transparantie, deplastificeren zichzelf … en dat alles voor een publiek, wat de oefening nog nét iets steviger maakt.

/ 19u30 - muziek in de blackbox - gevolgd door OPEN JAM (door de cursisten mondharmonica o.l.v. Daniel Frett, cursisten zang o.l.v. Jan Cannaerts, muziek o.l.v. Bart Callebaut en LUX Zang o.l.v. Indra Boone)

De cursisten van verschillende muziekcursussen treden op met de fotografische beelden van de blackbox als achtergrond. En dat levert een extra gelaagd geheel op! Nadien mondt het geheel uit in een open jam waarbij elke zang en elk instrument welkom is. 

/ 20u15 - voorleesmomenten literatuur

Ook de schrijfcursisten maken hun opwachting in de blackbox fotografie om er voor te lezen uit eigen werk!

/ 20u - improvisatietheater op de planken à la Inspinazie (door de cursisten improvisatietheater o.l.v. Charlotte De Metsenaere) - opgelet: voor deze voorstelling moet je reserveren via saskia@wisper.be

Een podiumkunst om van te snoepen, het improvisatietheater . Deze geoefende spelers memoriseren geen script noch knutselen ze aan decor. Ze zijn getraind op improviseren voor een publiek, en zetten tijdens dit toonmoment stevig in op een langer verhaal, gebaseerd op een suggestie uit het publiek. Kom ze inspireren en laat je meeslepen door een uniek verhaal.

/ 20u - dansvoorstelling: Dochters van Eva (o.l.v. Georgina del Carmen Teunissen en Pat Van Lantschoot)

De Dochters van Eva doken hun herinneringen in. Over rode Deux Cheuvauxkes en bloezen die blijven hangen aan deurklinken en over wachten. Een hedendaagse dansvoorstelling over wachten op wat geweest is ... of op wat nog komen gaat?

/ 20u15 - Theatervoorstelling: De Willies (door de cursisten van LUX Acteren 3e jaar o.l.v. Jo Jochems) - opgelet: voor deze voorstelling moet je reserveren via saskia@wisper.be

Het is avond. Negen stoelen. Negen zwemmende zielen. Ze zitten. Ze zwijgen. Ze verlangen. Ze ploeteren en wroeten. Ze zoeken en vinden ... de rol van hun leven.

/ 21u - Theatervoorstelling: TOUT PEUT ARRIVER/ALLES KAN (door de cursisten van Acteren op de planken o.l.v. Arne Baeck)- opgelet: VOLZET!!

Tien bewoners in den blok zoeken naar connectie, zoeken naar gesprek, zoeken naar toekomst. Vastzittend in het verleden. Over graag zien en graag gezien willen worden. Over zoeken en de onmogelijkheid van het vinden. Een tragikomische voorstelling die zich afspeelt als een film: u woont er middenin, u zit er bovenop. 

/ 21u30 - Afrikaanse dans (door de danscursisten o.l.v. Fanny Heuten)

Afrikaanse dans is een krachtige lichaamstaal en daar gingen de dansers van deze verdiepingscursus dan ook mee aan de slag. Ze werden uitgedaagd om hun eigen kleur te ontdekken, hun lichaamstaal te ontwikkelen, expressie en emotie in dans te leggen en bij dat alles hun eigen grenzen te verleggen. Het resultaat zie je tijdens dit toonmoment met aanstekelijke live percussie! 

 

ZONDAG 26 MEI in GENT

In Gent bestaat ons programma uit drie verschillende componenten: Belleke Trek wandelingen, performance-clusters en een artistiek mijnenveld dat doorlopend geopend is van 13u tot 22u.

Het loont dus zeker de moeite om voor of na een performance-cluster nog even te blijven rondhangen want we hebben onze lokalen volgestouwd met de ene kunstzinnige beleving na de andere. 

Reserveren is niet nodig, maar de plaatsen voor de performance-clusters zijn beperkt, dus kom zeker op tijd als je zeker wil zijn van je plek!

/ de BELLEKE TREK wandelingen - start om 12u15 en 15u45

Belleke Trek is een artistiek buurtproject waarbij Wisperlingen vanuit verhalen van buurtbewoners een onderzoek zijn aangegaan. Het resultaat tonen ze tijdens een wandeling door de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham! Er start een wandeling om 12u15 en één om 15u45, telkens in de Warandestraat 13. 

/ 14u-15u30 – PRESENTATIEBLOK 1 
(door o.a. de cursisten Parkour en Dans o.l.v. Mileen Borgonjon & Niels Van Santen, De Dichters o.l.v. Roel Richelieu Van Londersele en Speedproductie acteren o.l.v. Anneleen Cnudde)

Laat je op sleeptouw nemen langsheen verschillende artistieke disciplines in actie! Met beeldende werken, poëtische verrassingen, dansante interventies en de theatervoorstelling Antigone (een bewerking van het stuk van Anouilh).

/ 16u-18u - ARTISTIEK MIJNENVELD
(door de cursisten LUX Fotografie o.l.v. Arian Christiaens en Jeroen Brejou, Lightroom als schildergereedschap o.l.v. Jeroen Brejou, Schilder- en Tekenwerkplaats o.l.v. Liesbet Verschueren, Podcast o.l.v. Maya Wuytack & Brecht Vanmeirhaeghe & verschillende schrijfcursussen)

Struin ongegeneerd rond door onze gebouwen en ga op ontdekking. Ons artistiek mijnenveld bulkt van de verrassingen: fotocompilaties, schilder- en tekenwerken, voorleesmomenten en woordhapjes. Maar ook: geluidsfragmenten, theatrale en dansante interventies en muziek van het Buskerkollektiv

/ 18u-19u30 – PRESENTATIEBLOK 2
(door de cursisten LUX Zang o.l.v. Indra Boone, Improvisatietheater o.L.v. The Lunatics & LUX Hedendaagse Dans 1ste jaar o.l.v. Mileen Borgonjon)

Verschillende zangconcertjes, een geïmproviseerde theatervoorstelling en een inkijk in de dansopleiding van LUX-deelnemers.

/ 20u tot 21u30 - PRESENTATIEBLOK 3 
(door de cursisten LUX Acteren 3de jaar o.l.v. Jo Jochems & Buskerkollektiv o.l.v. Yannick Van Loo)

De spelers van LUX Acteren 3 sluiten af met hét orgelpunt van hun driejarige opleiding: theatervoorstelling De Willies. Nadien brengen de muzikanten van het Buskerkollektiv swingende arrangementen uit de jaren '20 tot '50. 

 

Klik hier om terug naar bovenaan deze pagina te gaan.