Kunsteducatief kruisbestuif

WISPER gelooft rotsvast in de maatschappelijke kracht van kunsteducatie én in de kracht van een diverse maatschappij.

Toch blijft het voor ons een uitdaging om een etnisch-cultureel divers publiek te bereiken en ervoor te zorgen dat onze organisatie een goeie weerspiegeling is van de samenleving waar we op een waarachtige en inclusieve manier deel van willen uitmaken. 

Kunsteducatief Kruisbestuif is de naam het participatieproject dat we in 2015 opstartten met de hulp van de afdeling diversiteit en gelijke kansen van de stad Leuven. Een schop onder onze eigen kont om de zoektocht naar meer diversiteit binnen onze werking concreet te maken.

Via de praatgroepen van het project Kom Binnen vonden we aansluiting met diverse anderstalige bevolkingsgroepen waarvoor we regelmatig artistieke workshops en korte trajecten organiseren in OPEK of op hun locatie. In samenwerking met Bijt in je Vrije Tijd plannen we ook regelmatig kennismakingscursussen in met gratis plaatsen voor kansengroepen en anderstalige nieuwkomers.

Ondertussen verkennen we verder de mogelijkheden om het doelpubliek te verruimen via samenwerking met Open School, CVO en de Dienst Inburgering. We zoeken naar manieren om ook in ons docententeam meer diversiteit te brengen en moeten onder ogen zien dat daar best nog wel wat werk aan de winkel is. 

Voor elk van onze medewerkers blijft het vaak een niet evidente opdracht maar tegelijkertijd een leerrijke ervaring door het contact met andere culturen. Ervaringen die ons alleen maar versterken  in de overtuiging dat investeren in diversiteit blijvend belangrijk is!

Meer lezen over het verloop van ons participatieproject? Demos publiceerde er een fijn artikel over.