Sainte-Croix

ZUID-FRANKRIJK
Ancien Monastère de Sainte-Croix
FR - 26150 Sainte-Croix, Die
Voor meer info kun je altijd een kijkje nemen op www.le-monastere.org
 

1. ALLES OVER JE REIS

Je organiseert zelf je reis. Houd er wel rekening mee dat je enkel tijdens je eigen cursusperiode in het centrum kan logeren/kamperen.

1. Het openbaar vervoer

Je kan met de TGV vanuit Brussel-Zuid naar Valence reizen, dan met een pendeldienst naar Valence-centrum, gevolgd door een busreis tot in Sainte-Croix. Hoe vroeger je je treinticket reserveert, hoe goedkoper!

Kijk zeker de uurregeling na via de links hieronder vooraleer je vertrekt en vertrek zeker op tijd zodat je nog een bus-aansluiting hebt! Uit ervaring weten we dat je met de TGV van 10u30 of vroeger vanuit Brussel, zeker kan zijn van een bus. 

1. Brussel naar Valence-TGV

Je neemt de TGV van Brussel-Zuid naar Valence-TGV. Die treinreis duurt ongeveer 4 uur.  Alle info over de TGV is te vinden op de website van NMBS Europe. Voor boekingen bel je 02/528 28 28 of reserveer je online op http://tickets.b-rail.be.

2. Valence-TGV naar Sainte-Croix (via Valence-Ville)

Het TGV-station is niet gelegen in het centrum van Valence. Om daar te geraken, neem je de shuttledienst. Met de bus ben je er op 20 minuten, met de trein (Train du Transport Express Régional) op 10 minuten. Opgelet: op zondag rijden er heel weinig bussen/treinen naar Valence. 

De uurregeling van de pendeldienst tussen Valence-TGV en Valence-stad kan je hier opzoeken. De vertrekinfo wordt ook aangekondigd in het station. 

Vanuit Gare de Valence-Ville neem je dan de bus (lijn 28 Luc-en-Diois/Die/Crest/Valence) tot in Sainte Croix. Je kan een ticket kopen op de bus zelf. De bus ziet er niet uit als een Belgische lijnbus, maar zoals een touringbus (van de organisatie “KeolisDrôme Ardèche”). Je kan de uurregeling en prijzen van de bus (lijn 28) hier checken. 

Check voor je vertrek zeker nog eens de bustijden: het zomerschema komt pas begin juli online. Let op dat je naar de zondagsregeling (in de schoolvakantie) kijkt.

3. Valence-TGV naar Sainte Croix (via Die)

Wanneer de TGV vertraagd is, wordt het nogal nipt om via Valence-Ville te reizen. In dat geval kan je vanuit Valence-TGV de trein naar Die nemen. In Die zelf stap je dan op de bus naar Sainte-Croix. 

 

2. Samen kostendelend reizen met de auto

Je kan met mededeelnemers afspreken om kostendelend samen te reizen via ons carpoolforum. De prijs die je als passagier betaalt, spreek je onderling af. Vanuit Brussel is het ongeveer 9 uur rijden met de auto. 

Opgelet: met het forum geeft WISPER de mogelijkheid om af te spreken om te carpoolen, maar geen enkele garantie dat iedereen ook een plekje vindt. De doeltreffendheid van dit forum hangt immers af van het aantal chauffeurs die reizigers willen meenemen. 

3. Taxistop

Taxistop verzorgt een liftservice en zoekt voor jou chauffeurs die plaats vrij hebben. Je betaalt een kilometervergoeding van € 3/100 km aan de chauffeur. Taxistop is voor inlichtingen te bereiken op het nummer (0032) 070/22 22 92. Om gebruik te maken van hun diensten, dien je je in te schrijven op hun website: www.taxistop.be.

 

2. ALLES OVER DE VERBLIJFPLAATS

1. Onthaal en afsluiting

Rond 19u komt de begeleiding van WISPER aan in het centrum. De cursuscoördinator zorgt voor het onthaal, de kamerverdeling en andere praktische hulp. Ben je zelf eerder ter plaatse, wacht je best op de binnenkoer.

Kampeerders kunnen direct hun tent opzetten in de kloostertuin. Wie op kamers logeert, wacht even tot de coördinator er is, zodat die kamers kan toewijzen volgens de vragen die op het secretariaat binnenliepen.

De dag van aankomst is er in het centrum géén avondmaal voorzien. Het is dus aangewezen een lunchpakket mee te nemen of een hapje te eten in een restaurant langs de autosnelweg voor 20u.

Op de laatste dag van de cursus (zondag) vertrekken we na het ontbijt. Er is geen middag – of avondmaal, ook niet voor hen die twee weken na elkaar cursus volgen.

2. Maaltijden

Elke ochtend is er een ‘Frans’ ontbijtbuffet: wit stokbrood, confituur, yoghurt en muesli. Dus geen kaas, vlees of fruit. Wens je dat graag bij je ontbijt, dan kan je inkopen doen in één van de warenhuizen van Die.

’s Middags en ’s avonds krijg je op de binnenkoer een warme zuiderse maaltijd met tafelwijn, kaas, dessert of fruit. De kok voorziet ook vegetarische maaltijden en probeert rekening te houden met speciale wensen.

Moet je echter een bepaald dieet volgen, is het aan te raden om een ‘basispakket’ mee te nemen.

Ben je vegetariër, veganist … of volg je een speciaal dieet? Vermeld dit dan bij je inschrijving of stuur zo snel mogelijk een mailtje naar saskia@wisper.be

3. Op de camping

Er kan gekampeerd worden in de tuin naast de abdij. Sanitair voor de kampeerders bevindt zich binnen in het gebouw. Handig voor ‘s avonds is een zaklamp.

4. Voor wie op kamers in het centrum overnacht

Lakens zijn voorzien. Handdoeken moet je wel zelf meebrengen. Douches liggen verderop in de gang. We verdelen de kamers in samenspraak en volgens reservatie vooraf. Er is slechts een beperkt aantal eenpersoonskamers beschikbaar. Indien je om specifieke redenen graag een kamer alleen wil, vermeld dit dan expliciet bij je inschrijving in het veld opmerkingen. Elke kamer heeft één sleutel. Er is géén kluis in het centrum. Waardevolle dingen laat je thuis, of je geeft ze in bewaring aan de centrumdirecteur.

5. Geldautomaten, winkels

In Die, op 7 km, zijn er alle mogelijke winkels en verschillende banken en bankautomaten voor Eurocheque of Visakaart.

6. Internet

In het Monastère is er draadloos internet. Je kan ter plekke naar de toegangscode vragen.

7. Wat je zeker nodig hebt

Watersandalen of versleten sportschoenen om in de rivier te stappen, badpak, zonnecrème, wandelschoenen en een kurkentrekker voor de liefhebbers van plaatselijke landwijnen. Ook muggenspray is geen overbodige luxe! 

8. Ontspanningsmogelijkheden

Je kan paardrijden in de buurt. Iets verder kan je kanovaren en kajakken, klimmen, mountain-biken. Verder kan je (lange) wandelingen maken, de lokale markt bezoeken of de kalkbassins in de rivier uitproberen.

9. Informatie over het klooster en de streek

Het klooster van Sainte-Croix is een absolute culturele broedplaats. Je voelt de inspiratie er opborrelen door de straffe cocktail van Zuid-Franse zon à volonté, eindeloos uitgestrekte natuurparken en enkele goedgemikte sfeerelementen die je eeuwen meevoeren in de tijd. 

Je kan je er niet alleen artistiek uitleven. De beklimming van het Vercors-massief, één van de puurste plekken van Frankrijk, staat op menige bucket list. Of bezoek één van de idyllische dorpjes in de buurt waar je gezapig kunt ronddwalen voor dat ongefilterde vakantiegevoel!

• In het cursuscentrum is documentatie aanwezig die je kan inkijken, bovendien kan je bij de coördinator terecht
• De officiële site van de “Conseil Général de la Drôme” vind je op www.ladrome.fr
• Een andere mooie site is www.drometourisme.com