Sainte-Croix

ZUID-FRANKRIJK
Ancien Monastère de Sainte-Croix
FR - 26150 Sainte-Croix, Die
Voor meer info kun je altijd een kijkje nemen op www.le-monastere.org

Dit jaar nemen we extra maatregelen om de vakantiecursussen in Frankrijk helemaal veilig te laten verlopen: klik hier voor meer informatie.

1. ALLES OVER JE REIS

Je organiseert zelf je reis. Houd er wel rekening mee dat je enkel tijdens je eigen cursusperiode in het centrum kan logeren/kamperen.

1. Het openbaar vervoer

Je kan met de TGV vanuit Brussel-Zuid naar Valence reizen, dan met een pendeldienst naar Valence-centrum, gevolgd door een busreis tot in Sainte-Croix. Hoe vroeger je je treinticket reserveert, hoe goedkoper!

Let op: kijk zeker de uurregeling na via de links hieronder vooraleer je vertrekt en vertrek zeker op tijd zodat je nog een bus-aansluiting hebt. Als je de busaansluiting niet wil missen, neem je de TGV van 10u30 of vroeger vanuit Brussel. 

1. Brussel naar Valence-TGV

Je neemt de TGV van Brussel-Zuid naar Valence-TGV. Die treinreis duurt ongeveer 4 uur.  Alle info over de TGV is te vinden op de website van NMBS Europe

2. Valence-TGV naar Sainte-Croix (via Valence-Ville)

Het TGV-station is niet gelegen in het centrum van Valence (Valence Ville). Om daar te geraken, kan je een bus of trein nemen. De shuttlebus vertrekt aan het station (achter de parking) en doet er 20 minuten over, met de trein (TER oftewel Train du Transport Express Régional) benje er op 10 minuten. Opgelet: op zondag rijden er heel weinig bussen/treinen naar Valence. 

De uurregeling van de treinen tussen Valence-TGV en Valence-stad kan je hier opzoeken. De vertrekinfo wordt ook aangekondigd in het station. 

Vanuit Gare de Valence-Ville neem je dan de bus (lijn 28 Luc-en-Diois/Die/Crest/Valence) tot in Sainte Croix. Je kan een ticket kopen op de bus zelf. De bus ziet er niet uit als een Belgische lijnbus, maar zoals een touringbus (van de organisatie “KeolisDrôme Ardèche”). Je kan de uurregeling en prijzen van de bus (lijn 28) hier checken. 

Check voor je vertrek zeker nog eens de bustijden: het zomerschema komt pas begin juli online. Let op dat je naar de zondagsregeling (in de schoolvakantie) kijkt.

3. Valence-TGV naar Sainte Croix (via Die)

Wanneer de TGV vertraagd is, wordt het nogal nipt om via Valence-Ville te reizen. In dat geval kan je vanuit Valence-TGV de trein naar Die nemen. In Die zelf stap je dan op de bus naar Sainte-Croix. 

2. Samen kostendelend reizen met de auto

Je kan met mededeelnemers afspreken om kostendelend samen te reizen via ons carpoolforum. De prijs die je als passagier betaalt, spreek je onderling af. Vanuit Brussel is het ongeveer 9 uur rijden met de auto. 

Opgelet: met het forum geeft WISPER de mogelijkheid om af te spreken om te carpoolen, maar geen enkele garantie dat iedereen ook een plekje vindt. De doeltreffendheid van dit forum hangt immers af van het aantal chauffeurs die reizigers willen meenemen. 

3. Taxistop

Taxistop verzorgt een liftservice en zoekt voor jou chauffeurs die plaats vrij hebben. Je betaalt een kilometervergoeding van € 3/100 km aan de chauffeur. Taxistop is voor inlichtingen te bereiken op het nummer (0032) 070/22 22 92. Om gebruik te maken van hun diensten, dien je je in te schrijven op hun website: www.taxistop.be.

2. ALLES OVER DE VERBLIJFPLAATS

1. Onthaal en afsluiting

Rond 19u komt de begeleiding van WISPER aan in het centrum. De cursuscoördinator zorgt voor het onthaal, de kamerverdeling en andere praktische hulp. Ben je zelf eerder ter plaatse, wacht je best op de binnenkoer.

Kampeerders kunnen direct hun tent opzetten in de kloostertuin. Wie op kamers logeert, wacht even tot de coördinator er is, zodat die kamers kan toewijzen volgens de vragen die op het secretariaat binnenliepen.

De dag van de aankomst kan je tussen 19u en 20u een koude schotel eten in het cursuscentrum. Deze kost € 10 en reserveer je vooraf via saskia@wisper.be Kom je later dan 20u toe? Voorzie dan zelf iets te eten.

Op de laatste dag van de cursus (zondag) vertrekken we na het ontbijt. Er is geen middag – of avondmaal, ook niet voor hen die twee weken na elkaar cursus volgen.

2. Maaltijden

Elke ochtend is er een Frans ontbijt: wit stokbrood, confituur, yoghurt en muesli. Dus geen kaas, vlees of fruit. Wens je dat graag bij je ontbijt, dan kan je inkopen doen in één van de warenhuizen van Die.
’s Middags en ’s avonds krijg je op de binnenkoer een warme zuiderse maaltijd met tafelwijn, kaas, dessert of fruit.

Ben je vegetariër, veganist … of volg je een speciaal dieet? Vermeld dit dan bij je inschrijving of stuur zo snel mogelijk een mailtje naar saskia@wisper.be

De kok probeert rekening te houden met speciale wensen, maar als je een zeer specifiek dieet volgt, is het aan te raden om je eigen ‘basispakket’ mee te nemen.

3. Op de camping

Er kan gekampeerd worden in de tuin naast de abdij. Sanitair voor de kampeerders bevindt zich binnen in het gebouw. Handig voor ‘s avonds is een zaklamp.

4. Op de kamers

Lakens zijn voorzien. Handdoeken moet je wel zelf meebrengen. Douches liggen verderop in de gang. Elke kamer heeft één sleutel. Er is géén kluis in het centrum. Waardevolle dingen laat je thuis of geef je in bewaring aan de centrumdirecteur.

5. Geldautomaten, winkels

In Die, op 7 km, zijn er winkelcentra en verschillende banken en bankautomaten.

6. Internet

In het Monastère is er draadloos internet. Je krijgt ter plekke de toegangscode.

7. Wat je zeker nodig hebt

Watersandalen of versleten sportschoenen om in de rivier te stappen, badpak, zonnecrème, wandelschoenen en een kurkentrekker voor de liefhebbers van plaatselijke landwijnen. Ook muggenspray en eigen EHBO zijn geen overbodige luxe! 

8. Ontspanningsmogelijkheden

In de buurt kan je paardrijden, kanovaren, kajakken, klimmen en mountainbiken. Verder kan je (lange) wandelingen maken, de lokale markt bezoeken of de kalkbassins in de rivier uitproberen.

9. Informatie over het klooster en de streek

Het klooster van Sainte-Croix is een absolute culturele broedplaats. Je voelt er de inspiratie opborrelen door de straffe cocktail van Zuid-Franse zon à volonté, eindeloos uitgestrekte natuurparken en enkele goedgemikte sfeerelementen die je eeuwen meevoeren in de tijd. 

Je kan je er niet alleen artistiek uitleven. De beklimming van het Vercors-massief, één van de puurste plekken van Frankrijk, staat op menige bucketlist. Of bezoek één van de idyllische dorpjes in de buurt waar je gezapig kunt ronddwalen voor dat ongefilterde vakantiegevoel!

In het cursuscentrum is documentatie aanwezig die je kan inkijken. Voor tips kan je ook altijd bij de coördinator terecht. Op www.ladrome.fr en www.drometourisme.com kan je vooraf al heel mooie info vinden.

 

3. VEILIGHEIDSMAATREGELEN

Om ervoor te zorgen dat elke vakantiecursus in een fijne sfeer én onder de meest veilige omstandigheden kan verlopen, hebben we dit jaar uiteraard de nodige voorzorgen en maatregelen genomen.

Op www.wisper.be/corona kan je daarom een beknopte veiligheidsgids vinden met een overzichtje van zaken waar je extra rekening mee moet houden.

Mogen we je vragen om deze richtlijnen grondig door te nemen en ten allen tijde te respecteren? 
Uit naam van heel het WISPER-team: heel erg bedankt voor je hulp hierbij.